Enkele tips voor een goed drukwerk design

Welke dingen zijn belangrijk voor een goed ontwerp?

Op deze website vindt u een aantal artikels die van toepassing zijn op een bepaald type drukwerk. Er zijn echter een aantal richtlijnen die van belang zijn voor het design in het algemeen, die dus van toepassing zijn op praktisch alle types drukwerk.

Deze richtlijnen trachten ervoor te zorgen dat de lezer van uw brochure, de bekijker van uw affiche of ontvanger van uw flyer, deze leest en onthoudt. Een overzicht.

Centreer niet alle tekst

Als alle tekst op een bepaald oppervlak gecentreerd is, is die moeilijker voor de lezer om te lezen. Uiteraard kunnen bepaalde stukken tekst gecentreerd staan, zoals bijvoorbeeld een actie die moet opvallen, of een citaat van een referentie, maar het is meestal geen goed idee om dit te doen met alle tekst.

Kleur van de tekst

De kleur van de tekst heeft een grote invloed op hoe leesbaar deze tekst is. Het is belangrijk dat de kleur van de tekst voldoende contrast heeft met de achtergrond, omdat deze anders de ogen erg vermoeidt. Een zwarte tekst op een witte achtergrond is goed leesbaar, en als u voor een 'lichtere' indruk wenst te gaan, kunt u opteren voor een donkerblauwe of grijze tekst - zolang het geheel goed leesbaar blijft.

Het laten opvallen van tekst

Hoe laat u best de belangrijkste tekst op de pagina opvallen? Dit is meestal een balans tussen subtiliteit en doortastendheid. De tekst moet uiteraard wat opvallen om het doel te bereiken, maar als dit te schreeuwerig gebeurt zal de lezer afhaken.

Afbeeldingen

Het gebruik van afbeeldingen, logo's, foto's, ... moet altijd een nut hebben. Dit is echter een erg ruim begrip; de plaatsing van vele grafische elementen in prachtige ontwerpen dient vaak om het geheel wat te verzachten, of om twee stukken tekst van elkaar te begrijpen. Het is echter niet altijd eenvoudig om te kiezen waar en hoe u bepaalde afbeeldingen invoegt.